Begeleiding financiële problemen

Wat

Steeds meer mensen hebben financiële problemen. Ze  komen amper rond met hun budget, hebben moeite met het beheren van hun inkomsten en uitgaven.
Voor deze mensen biedt het OCMW  mogelijke oplossingen  die worden aangepast aan de individuele situatie en mogelijkheden.

Budgetbeheer

De maatschappelijk assistent beheert uw inkomen tijdelijk in uw plaats. Uw inkomen wordt aan het OCMW gestort en de maatschappelijk assistent zal ervoor zorgen dat uw rekeningen tijdig betaald worden.
Daarvoor is het nodig dat de maatschappelijk assistent alle documenten en bewijzen heeft van uw inkomsten, uitgaven en schulden.
Afhankelijk van uw situatie krijgt u een bepaald bedrag aan leefgeld om uw dagelijkse kosten zoals voeding,kleding en verzorging mee te betalen. Met het resterende gedeelte van de inkomsten wordt een budgetplan opgemaakt en kan een afbetalingsregeling worden voorgesteld aan de schuldeisers.
Uiteraard gebeurt dit op vrijwillige basis, in overleg met u en wordt ervoor gezorgd dat u nog voldoende geld overhoudt om rond te komen.

Budgetbegeleiding

Een maatschappelijk assistent zal u begeleiden bij het beheer van uw inkomsten. Het verschil met het budgetbeheer is dat u zelf de betalingen blijft doen.
De maatschappelijk assistent zal u vragen om alle bewijzen  binnen te brengen van inkomsten,uitgaven en schulden  om een goed zicht te krijgen op uw situatie.
Ook dit is een tijdelijke situatie en ook dit gebeurt op vrijwillige basis.

Collectieve schuldenregeling

Als u meerdere schulden hebt en de vaste rekeningen blijven onbetaald, dan moet er dringend een oplossing gezocht worden.
In eerste instantie zullen de maatschappelijk assistent  en de juriste uw situatie grondig bekijken en samen met u  zoeken naar een mogelijkheid om  uw schulden af te betalen.
Zo krijgt de schuldeiser volledig betaling van de schulden.
Een juriste zal deze dossiers begeleiden en samen met de schuldeisers een aanvaardbaar afbetalingsplan opstellen. De beslagrechter beslist hierover en stelt een schuldbemiddelaar aan. (Vanaf 2007 beslist de arbeidsrechtbank)

Voor wie

Personen of gezinnen die hun budget niet in evenwicht kunnen houden wegens te hoge uitgaven, achterstallige betalingen, e.d.

Waar

OCMW BOOM - Sociale Dienst
J. Van Cleemputplein 1
2850 Boom

Contact

Kyra Blondeau 03 880 24 25
Fem Houben 03 880 24 27
Steffie Borgers 03 880 24 28
Ellen Van Steen 03 880 24 29


Openingsuren

Alle werkdagen van 9u tot 11u of na afspraak uitgezonderd op donderdag van 14u tot 16u