Thuisdiensten

Welke Hulp

Het doel van de thuisdiensten is de bejaarde of hulpbehoevende zolang mogelijk thuis te laten wonen. Hiervoor heeft het OCMW in samenwerking met IMSIR verschillende diensten uitgebouwd

Gezinszorg/gezinshulp/bejaardenhulp

De gezinshelpster is de medewerkster van het gezin. Door haar opleiding is zij in staat het huishouden goed te verrichten en verantwoordelijkheid te dragen. Aan de vragen van het gezin kan zij voldoen indien deze kaderen binnen de algemene richtlijnen van de dienst.
Er kan hulp gevraagd worden bij :
  • Afwezigheid of ziekte van één van de ouders.
  • Geestelijke of lichamelijke ongeschiktheid van de hulpvrager.
  • Bijzondere sociale omstandigheden in het gezin.
Bij iedere aanvraag voor hulp stelt de maatschappelijk assistent een onderzoek in en bespreekt zij met de hulpvrager de mogelijke dienstverlening.
De gezinshelpster biedt hulp bij die taken, die de persoon zelf niet meer aankan zoals
Lichaamsverzorging (wassen, haarverzorging), huishoudelijke taken (koken, wassen en strijken, boodschappen doen, naaien en verstellen …), het regelen van de administratie (post,bank, mutualiteit), poetsen van de woning en gezelschap

Kostprijs
Een bijdrage per uur wordt berekend op basis van een ministerieel barema in functie van het inkomen en de gezinstoestand. Gezinnen met een zware hulpbehoevendheid genieten een bijdrage vermindering.

Frequentie
Meestal twee of meer halve dagen per week –in dringende omstandigheden hulp op onregelmatige werkuren. Afhankelijk van de nood en behoeften van de aanvragerPoetsdienst
Een poetsvrouw wordt ingeschakeld bij bejaarde of een gehandicapte omwille van hun gezondheidstoestand niet meer, of onvoldoende kunnen instaan voor de onderhoud van hun woning.
Zij vervult de gewone huishoudelijke taken zoals : afstoffen, stofzuigen, dweilen,ramen poetsen en de onderhoud van de bewoonde plaatsen.

Kostprijs
Een bijdrage per uur wordt berekend op basis van het inkomen en gezinstoestand.

Frequentie
Een halve dag of 4 uur per week
Maaltijden aan huis

De dienst warme maaltijden is opgericht om bejaarden en gehandicapten de kans te geven zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te wonen. Op deze manier krijgen mensen, die zelf moeilijk kunnen instaan voor het bereiden van een warme maaltijd, dagelijks een gevarieerd middagmaal.
De maaltijden worden van maandag tot en met vrijdag warm geleverd.
Voor zaterdag wordt er een koude schotel voorzien, die bedeeld wordt op vrijdag.
Iedere dag is er verse soep, aardappelen, groenten, vlees of vis en een nagerecht.
Zout- en/of vetarme en suikervrije maaltijden zijn mogelijk

Kostprijs
Warme maaltijd :   €    4,50
Koude schotel    :   €    3,50

Frequentie
Van maandag tot en met zaterdag


Klusjesdienst
Grote kuis in de volledige woning.
Plafonds en muren afstoffen, afwassen, behangen en/of schilderen
Kostprijs
Om de prijs te berekenen wordt er rekening gehouden met alle inkomsten zoals pensioen, invaliditeitsuitkering, buitenlandse pensioenen en het laatste aanslagbiljet.

Periode
Er wordt gedurende het ganse jaar grote kuis gedaan. Wel moet rekening gehouden worden met een wachtlijst die eventueel enkele maanden kan oplopen

Aanvraag Thuiszorg
De aanvragen voor thuiszorg dienen te gebeuren bij de sociale dienst van het O.C.M.W.
U dient hiervoor volgende documenten mee te brengen:
  • ingevuld inlichtingenblad
  • Identiteitskaart
  • Bewijs van alle inkomsten (het maandinkomen vermeerderd of verminderd met de ontvangen of betaalde belastingen - inkomsten uit onroerende goederen en verkopen van onroerende goederen)

Waar
IMSIR - THUISZORG
COLONEL SILVERSTOPSTRAAT 15
2850 BOOM

Contact
Carine Ruysch       03 880 58 05
    
Openingsuren
Alle werkdagen van 8u30 – 11u